Άρθρο: "Κυβέρνηση της Ν.Δ. - Πορεία προς τα εμπρός"

Άρθρο: "Κυβέρνηση της Ν.Δ. - Πορεία προς τα εμπρός"

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα "Η Αξία"

Το διακύβευμα των πρόσφατων εθνικών εκλογών ήταν αν η χώρα συνεχίσει την πορεία της προς τα εμπρός με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ή αν θα διακινδύνευε την αναπτυξιακή της προοπτική με μια ενδεχόμενη επικράτηση ενός ΠΑΣΟΚ με διχασμένες και αναχρονιστικές πολιτικές προτάσεις. Το αποτέλεσμα των εκλογών έδωσε στην ΝΔ νέα εντολή για ακόμη πιο γρήγορη και αποφασιστική προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, το κράτος και τις κοινωνικές και εκπαιδευτικές δομές, μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος ασχέτως αν δεν υποστηρίζονται από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις που μένουν εγκλωβισμένες στις οργανωμένες αντιδράσεις συντεχνιών και μειοψηφιών.

Στην νέα της περίοδο η κυβέρνηση ξεκίνησε ήδη την εφαρμογή μεταρρυθμιστικών πολιτικών, οι οποίες όμως έχουν εμφατικά κοινωνικό χαρακτήρα. Κορυφαία επιλογή η επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος, το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και αυτό το αναγνωρίζουν ακόμη και όσοι γυρνούν την πλάτη στο διάλογο, με στόχο τη δημιουργία ενός συστήματος δίκαιου και βιώσιμου. Επίσης οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο προς την κατεύθυνση δημιουργίας ισχυρών και σταθερών κυβερνήσεων οι οποίες μπορούν να ασκήσουν απερίσπαστες το έργο τους και να εγγυηθούν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και να μην καταφεύγουν σε ευκαιριακές συνεργασίες ή μικροπολιτικές πρακτικές ώστε να διατηρούν απλά και μόνο την εξουσία. Η κυβέρνηση προχωρά ακόμη την κορυφαία πολιτική πράξη της Αναθεώρησης του Συντάγματος η διαδικασία για την οποία έγινε στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο μνημείο ανεύθυνης πολιτικής από το ΠΑΣΟΚ που ελλείψει προτάσεων και λόγω των εσωτερικών διαφωνιών αποχώρησε. Στο πλαίσιο αυτό κορυφαία θέση κατέχει η αναθεώρηση του άρθρου 16 που αφορά τη λειτουργία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδιωτικών πανεπιστημίων, πάντα όμως με παράλληλη ενίσχυση των δημοσίων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Το 2008 φέρνει από την κυβέρνηση και την εφαρμογή σειράς άλλων πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην ενίσχυση των οικογενειακών προϋπολογισμών, όπως το νέο μισθολόγιο των στελεχών των Ένοπλων Δυνάμεων, τις αυξήσεις στα επιδόματα ΕΚΑΣ, ανεργίας και τις συντάξεις του ΟΓΑ, το Ταμείο Κατά της Φτώχειας, τη φορολογική μεταρρύθμιση κ.ά.
Η κυβέρνηση ως οφείλει κοιτάει μπροστά και προχωρά όσο και αν το ΠΑΣΟΚ επιμένοντας να κοιτάει μόνο τα εσωτερικά του επιχειρεί να κάνει εξαγωγή της πολιτικής του κρίσης και αβελτηρίας. Αυτό θα μείνει εγκλωβισμένο σε θέσεις και μηχανισμούς του παρελθόντος, σε αντιδράσεις που δεν συνάδουν με τις ανάγκες της χώρας και η κυβέρνηση θα προχωρήσει με διάλογο και κοινωνική συμμαχία.